pátek 30. dubna 2010

Gloobus - nejen rychlý náhled souborů

Gloobus-Preview

Gloobus-Preview je rozšíření Gnome, které umožňuje rychlý náhled obsahu cca 40 formátů dokumentů, obrázků, videí, hudebních souborů, fontů,  atd. stiskem mezerníku, při procházení adresářů Nautilem, podobně, jako Quick Look v Mac OS X. Označíte soubor, stisknete mezerník a pokud ho Gloobus-Preview zná, ukáže jeho obsah. Pokud nezná, zobrazí jeho vlastnosti. Kurzorovými klávesami doprava, doleva je možné přecházet na další soubory z adresáře, opětovným stiskem mezerníku náhled zavřete. Gloobus-Preview umí i náhledy adresářů, kdy dostanete informaci, kolik místa adresář zabírá, včetně výpisu jeho obsahu. Je to rychlé, je to praktické. Od verze 0.4.2, přibyl funkční celoobrazovkový režim (aktivace myší, nebo klávesou F) a možnost otevřít soubor klasickým způsobem přímo z okna Gloobus-Preview. ...


Na stránkách projektu je jako doporučený postup instalace uvedena kompilace nejnovější verze ze zdrojového kódu. S tím jsem bohužel na Ubuntu 9.04 Jaunty nepochodil a přestože jsem aplikaci úspěšně zkompiloval a nainstaloval, výsledek byl nefunkční (segmentation fault). Na 10.04 Lucid již kompilované Preview fungovalo, ale není tam zatím vyřešena integrace do Nautila. Je nutné si na spouštění Gloobus-Preview nastavit klávesovou zkratku, nejlépe na Ctrl+Space a náhled vyvolávat stiskem Ctrl+C, následovaným oním Ctrl+Space. Na Karmicu by problém s kompilací také být neměl. Instalace z repozitáře projektu, je na Jaunty (verze 0.4.1) a Karmicu (verze 0.4.5) bezproblémová.
Gloobus-Preview se dá využít i z příkazové řádky, jako parametr akceptuje URI souboru, pokud parametr nedostane, hledá ho ve schránce (clipboardu). Spuštěním příkazu gloobus-preview-configuration lze nastavit, zda bude okno preview vždy navrchu, nebo zda se automaticky zavře při deaktivaci okna (aktivujete okno jiné).

Pro představu, jak Gloobus-Preview funguje:





CoverGloobus

Další částí projektu Gloobus je CoverGloobus - widget na Plochu, který umí zobrazovat informace o skladbě, přehrávané jedním z podporovaných přehrávačů, s možností ovládat přehrávání a hodnotit oblíbenost skladby hvězdičkami. Možnosti a design widgetu jsou definovány použitým skinem, kterých je pár na výběr a další si můžete zkusit vytvořit sami. Instalaci CoverGloobus můžete provést z dalšího repozitáře, nebo kompilovat. S kompilací jsem v tomto případě neměl problém ani na Jaunty.



Gloobus Flow

Třetí část projektu nabízí tzv. CoverFlow efekt při listování obsahu adresáře, viz video níže. Tato aplikace ještě nemá stabilní verzi, pokud si budete chtít hrát, můžete si stáhnout zdrojový kód z launchpadu a zkompilovat ho.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.