neděle 4. dubna 2010

Jak zjistit, které procesy zatěžují síť - NetHogs

Pokud je například potřeba zjistit, která aplikace právě způsobuje nepoužitelnost sítě a žere většinu přenosového pásma na úkor ostatních, pomůže program NetHogs, určený pro příkazovou řádku. NetHogs vypisuje seznam procesů, které využívají síť a řadí je podle množství přenesených dat. Statistiky se začnou sbírat po jeho spuštění a jak nějaký proces přenese po síti data, je zařazen do seznamu spolu s PID, vlastníkem procesu a odeslanými a přijatými daty. Instalace je klasická:

sudo apt-get install nethogs

Použití programu je velmi jednoduché, stačí ho spustit s právy roota v terminálu:

sudo nethogs

Program má i pár přepínačů, jako třeba -d, který umožňuje změnit interval pro obnovování výstupu na obrazovku a dále je možné určit monitorovaná síťová zařízení, může jich být více. Pokud zařízení nezadáte, monitoruje se eth0. Označení vašeho síťového zařízení můžete zjistit pomocí příkazu:

ip a

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.