neděle 10. října 2010

Nastavení "setrvačníku" touchpadu Synaptics

V Ubuntu 10.04 Lucid jsem si zvykl na to, že když přejedu prstem po scrollovací části touchpadu dostatečnou rychlostí a prst z něj opět zvednu, bude scrollování pokračovat automaticky dále, dokud ho nezastavím opětovným dotykem touchpadu. Jako když roztočíte kolečko myši s nekonečnou setrvačností - při pohybu po dlouhých webových stránkách se to moc hodí. Nedávno jsem přešel na RC verzi  Ubuntu 10.10 Maverick a přestalo to fungovat...



Našel jsem tedy patřičné nastavení a opět tuto funkci zprovoznil. Dnes jsem aktualizoval Mavericka na finální verzi a ono to opět přestalo fungovat. Stále si s tím někdo hraje a kecá mi do toho, jak mám mít nastavený systém :) Ale nevadí, opět jsem se přiučil něčemu novému, co bych jinak nezkoumal, kdyby mi to fungovalo podle představ.

Nastavení setrvačníku
Základem mého snažení se stal program synclient, který je součástí balíku xserver-xorg-input-synaptics, pro experimentování je to nejpohodlnější cesta. Pokud spustíte synclient s parametrem -l, dostanete seznam všech nastavení touchpadu. Pro změnu nastavení stačí vybrat příslušný parametr a upravit jeho  hodnotu. Tak tedy můj "setrvačník" určuje nastavení parametru CoastingSpeed. Pokud je nastaven na nulu - nefunguje, naopak libovolné desetinné číslo mezi 0 a 20 (alespoň v mém případě) určuje, jaké rychlosti posuvu prstu po touchpadu je potřeba pro aktivování této funkce. Pak je tu ale ještě parametr CornerCoasting, kterým si můžete vybrat, zda bude setrvačník aktivován sundáním prstu z touchpadu, nebo podržením prstu v rohu touchpadu. Nula pro první možnost, jednička pro druhou. Buď tedy touchpad letmo pohladíte a scroll zastavíte opětovným dotykem, nebo prstem přejedete scrollovací část a scrollování bude pokračovat, dokud prst nesundáte z rohu touchpadu (podle směru horního, nebo dolního). Nastavení může vypadat například takto:

$ synclient CoastingSpeed=10
$ synclient CornerCoasting=0

Nastavení CoastingSpeed určuje nejen minimální rychlost pro aktivaci, ale logicky také minimální rychlost, kterou bude pak stránka scrollována, takže pokud chcete při scrollování stíhat ještě kontrolovat obsah stránky, nastavíte si nižší hodnotu.
Aby se nastavení obnovilo i po restartu, můžete si přidat tyto příkazy do aplikací spuštěných po startu v nastavení Gnome (nebo jiného prostředí), nebo můžete vytvořit konfiguraci v souboru /etc/X11/xorg.conf a přidat tam následující řádky:

Section "InputDevice"
    Identifier    "Synaptics Touchpad"
    Driver    "synaptics"
    Option    "Protocol" "auto-dev"
    Option    "CorePointer"
    Option    "CoastingSpeed" "10"
    Option    "CornerCoasting" "false"
EndSection

Samozřejmě můžete přidávat další nastavení, podle libosti a schopností vašeho touchpadu, vysvětlivky k jednotlivým parametrům jsou v prvním odkaze na konci článku.

Odkazy k tématu:
http://www.x.org/archive/current/doc/man/man4/synaptics.4.html
https://help.ubuntu.com/community/SynapticsTouchpad
http://lgallardo.com/en/2010/09/03/configuracion-del-touchpad-de-la-lenovo-ideapad-s10-3-en-linux/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.