pátek 10. června 2011

Shutdown GTimer 0.3.x

Poslední týdny se převážně rochním v Pythonu a GTK+ a vylepšuji Shutdown GTimer. Kód je to ani ne na tisíc řádků a profík by to sesmolil za chvíli, já se postupným objevováním nových vlastností jak Pythonu, tak GTK, a neustálým přepisováním kódu pomalu šinu ke světlejším zítřkům. Nicméně, když jsem vyzkoušel konkurenci, která se objevila na OMG Ubuntu!, trochu mě to povzbudilo :)


Konkurenční ComplexShutdown se vlastně tak moc neliší od starého GShutdown - na můj vkus zbytečně klikání. Jeho tvůrce se moc nezajímá o univerzálnost použití a tak jeho dílo na žádném mém systému nenefungovalo podle očekávání a plivalo jednu chybovou hlášku za druhou. Jednak kvůli tomu, že používá komponenty, které jsou ve výchozím stavu dostupné až Ubuntu v 11.04, ale ani na dvou systémech této verze mi program nefungoval bezchybně a část GUI byla nefunkční. Nakonec jsem zjistil, že příčinou nefunkčního GUI byla absence konfiguračního souboru, který si sám vytvořit umí, ale už si sám nevytvoří adresář, kam ho ukládá - ten mu musíte vytvořit svépomocí.

Nicméně je tu nová verze Shutdown GTimeru 0.3.x, která opravuje kompatibilitu se staršími Ubuntu od verze 8.04 a oproti řadě 0.2.x se změnil princip odpočtu, který je nyní založen na reálném čase a nevadí mu ani uspání a probuzení počítače v jeho průběhu, maximální doba odpočtu se prodloužila na celých 7 dní (10080 minut) a nabízí ukládání předvoleb ve třech časových formátech.

Shutdown GTimer byl od začátku navrhován tak, aby umožnil co nejrychlejší nastavení odpočtu a přímý výber akce, kterou chcete provést po jeho skončení. To je základní vlastnost, která se nemění a přibývající doplňkové funkce mají tuto vlastnost podporovat.

Celá aplikace dostala jednoduchý návod v podobě tooltipů, takže po najetí myší nad jednotlivé části vyskočí bublina s nápovědou.

Nastavování myší je urychleno tím, že při najetí kurzoru nad akční tlačítka, se mění krok odpočtu, který se pro přehlednost zobrazuje vedle zadávacího pole minut. Kromě jednoho, mění každé zmíněné tlačítko krok na určitou hodnotu - den, hodina, deset minut, minuta, sekunda. Stačí popojet myší nad tlačítko s potřebným krokem a otáčet kolečkem. Otáčení kolečkem nad zbytkem okna funguje jako u starších verzí a krok můžete měnit i klikáním tlačítek myši, nyní cyklicky v obou směrech, podle toho, zda použijete levé, nebo pravé tlačítko. Výchozím krokem je 60 minut, aby se dobře doplňoval s kroky 10 a 1 minuta na tlačítkách Suspend (Uspání) a Shutdown (Vypnutí). Pokud myší najedete nad tlačítko Close (Zavřít/Stop/Cancel/Zrušit..) a otočíte kolečkem, snulují se sekundy. Druhý klik na akční tlačítko schová okno, které zpět zobrazíte přes ikonu v panelu.

Ovládání klávesnicí dostalo posilu a krom přímého zadání počtu minut, můžete použít klávesy PageUp/PageDown místo kolečka myši, krok se mění pravým Shiftem. Pokud v poli pro zadání příkazu (Command:/Příkaz:) stisknete klávesu Enter, aktivuje se pole pro zadání minut, můžete tedy dalším stiskem Enteru spustit odpočet s výchozí akcí (viz níže). Další stisk Enteru pak schová okno SGTimeru, které zpět vyvoláte přes ikonu v panelu. Okno můžete schovat i klávesou Esc. Jinak samozřejmě funguje navigace po jednotlivých částech okna pomocí šipek a tabulátoru, tlačítka aktivujete klávesami Space (mezerník) a Enter.

Výchozí akce, která se spustí při stisku klávesy Enter v zadávacím poli minut, se dá nastavit v menu předvoleb přes submenu Default action (Výchozí akce), kde je vždy zaškrtnuté aktuální nastavení.

Předvolby se dají ukládat ve třech časových režimech a kromě klasické délky odpočtu, si můžete uložit i předvolby pro určitý cílový čas, a to i včetně dne v týdnu. Například předvolbu pro vypnutí počítače o půlnoci, uložíte takto:
Nastavíte odpočet tak, aby čas s popiskem Ends at: (Skončí:) ukazoval 0:00 (na dni nezáleží), kliknete pravým myšítkem na tlačítko Shutdown (Vypnutí) a v menu Presets (Předvolby) kliknete na Save current setup - Target time (Uložit aktuální nastavení - Cílový čas) . Budete vyzváni k zadání názvu předvolby (pozor nevyskočí žádné nové okno, využívá se pole pro zadávání příkazu), napíšete třeba Vypnout počítač o půlnoci a stisknete klávesu Enter. Tím je předvolba uložena a přidána do menu. Pokud tuto předvolbu kdykoli z menu spustíte, nastaví se odpočet k půlnoci a okamžitě se začne odpočítávat.
Kteroukoli předvolbu si můžete nastavit jako výchozí, jednoduše stisknete a podržíte klávesu Ctrl a pak kliknete na předvolbu v menu. Výchozí předvolba je označena fajfkou a stejným způsobem ji můžete zase zrušit, nebo zvolit jako výchozí jinou.
Chcete-li  předvolbu smazat, stisknete a podržíte levý Shift (pravý přepíná krok pro nastavování času) a kliknete na ni v menu.

Nakonec jsem konečně přidal i českou lokalizaci, která není dokonalá, ale zas je dokonalejší, než základní anglická verze.

Přiznám se, že samotné programování mě baví, ale to blbnutí s dokumentací, lokalizací, propagací a jinou prací kolem toho mě nebaví vůbec :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.