středa 19. října 2011

Jak zatočit s login znělkou v Ubuntu

Když restartuji Ubuntu (virtuální poměrně často) v noci, nejsem z ubuntí znělky zrovna nadšen. Tím méně mé okolí. V zásadě má hlasitější projev, než cokoliv jiného, co poslouchám a vůbec nejsem příznivcem nevyžádaných zvukových projevů počítače. Ubuntu používá přinejmenším od verze 10.10 skrytý spouštěč v podobě následujícího souboru:


/usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop

Samozřejmě se nabízí eliminace přejmenováním souboru:

sudo mv /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop  /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop.disabled

nebo rovnou jeho smazání:

sudo rm /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop

Můžete se také pohrabat přímo ve spouštěči a trochu ho upravit. Vypadá následovně:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=GNOME Login Sound
Comment=Plays a sound whenever you log in
Exec=/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login"
OnlyShowIn=GNOME;
AutostartCondition=GNOME /desktop/gnome/sound/event_sounds
X-GNOME-Autostart-Phase=Application
X-GNOME-Provides=login-sound

a v novějších verzích má navíc řádek

NoDisplay=true

V Ubuntu 11.10 i 12.04 stačí změnit v tomto řádku true na false a můžete spouštěč vypínat/zapínat/editovat v nastavení aplikací spouštěných po startu přímo v GNOME. V Ubuntu 10.10 je vám toto na prd, ale v každém případě si můžete třeba změnit spouštěný příkaz na nějaký jiný, který přehraje zvuk, který se vám bude líbit, to je v tom řádku Exec=... . Můžete třeba jen změnit hlasitost:

Exec=/usr/bin/canberra-gtk-play -V "-30" --id="desktop-login" --description="GNOME Login"

Zde je třeba zmínit, že hlasitost je zadávána desetinným číslem v dB a 0 představuje 100% hlasitost. Pokud máte nainstalovaný třeba MPlayer, který je flexibilnější, můžete vyměnit:

Exec=/usr/bin/mplayer -volume 50 /cesta/k/vašemu/audiosouboru

Zkrátka možností je více.

Všechny ubuntí zvuky jsou v adresáři:

/usr/share/sounds/ubuntu/stereo/

canbera-gtk-play je odtud bere podle jména, to je ten přepínač --id ve výše zmíněném příkazu, takže si můžete přidat vlastní a jen ve spouštěči změnit jméno.

Ještě je tam vlastně ještě jeden zvuk, který obtěžuje při zobrazení obrazovky pro přihlášení do systému. Jmenuje se system-ready.ogg, takže pokud ho přejmenujete, nebo smažete, ve výše zmíněném adresáři, bude klid.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.