čtvrtek 17. listopadu 2011

Další update uspávače pecí

Tak konečně, po skoro půlroce, dodávám další verzi nejskvělejšího linuxového časovače pro uspávání pecí a spouštění čehokoliv - Shutdown GTimer 0.3.6.
Novinek není moc, nejzásadnější je podpora quicklistů, která přenáší uložené předvolby do spouštěče v Launcheru Unity, ale podporuje je již celá řada dalších doků, včetně Cairo Docku. Ten je ale zatím nutno po přidání předvolby restartovat, aby se změna projevila, v Launcheru se aktualizuje ihned. Plánované cli rozhraní tedy zatím nabízí pouze jeden parametr v podobě jména předvolby, která se má po startu načíst. ...

Další změnou je možnost spouštět SGTimer bez instalace i s lokalizací, rovnou z rozbaleného taru spuštěním souboru shutdown-gtimer.py. Pokud SGTimer zjistí, že se nespustil z adresáře /usr/share/shutdown-gtimer/, bude hledat lokalizaci v adresáři, ze kterého se spustil. Po spuštění také vždy dojde k vygenerování spouštěče v ~/.local/share/applications/, který bude odkazovat přímo na něj, ať už byl spuštěn odkudkoliv. Tento spouštěč má přednost před tím instalovaným. To znamená, dvě věci. Jednak se vám i bez instalace objeví v menu aplikací / Dashi ikona, kterou můžete SGTimer spouštět, a pro využití qicklistu ji přetáhnout do Launcheru, nebo jiného doku. Dále to znamená, že pokud si nainstalujete deb verzi a pak si třeba ze svn stáhnete nejnovější vývojovou verzi a spustíte ji, přepíše se spouštěč tak, aby odkazoval na tuto verzi. Změnit spouštěč, aby znovu odkazoval na původní instalovanou verzi, se dá nejjednodušeji spuštěním příkazu sgtimer v terminálu. Dále pak SGTimer upozorňuje na nebezpečí selhání akcí Vypnout a Restartovat, pokud je přihlášeno více uživatelů. V tomto případě totiž bude ve standardní instalaci Ubuntu ConsoleKit vyžadovat heslo administrátora pro dokončení akce.
V neposlední řadě jsem upravil chování při snižování času kolečkem myši, nebo klávesou Page Down. Pokud nastavujete s určitým krokem čas směrem dolu a další snížení už by šlo pod nulu, automaticky se zařadí krok nižší. Ve výsledku tedy můžete s krokem 1 den snižovat čas až o vteřiny.
Zatím zaostává slovenská lokalizace a pokud se nenajde nějaký dobrovolník, který to dodělá, tak se to asi jentak nezlepší ;) Jinak istrukce pro případného překladatele jsou na ubuntím fóru.

Jedna z věcí, kterou ještě nemám vyřešenou, je integrace do GNOME Shell, kde je to trochu komplikovanější, zatím se objeví v oznamovací oblasti jen ikona bez ikony :). Jinak SGTimer stále funguje spolehlivě už od Ubuntu 8.04 do 11.10 a zvládá i KDE. V jiných distribucích založených na Gnome by také neměl být problém.

Takže zkontrolujte stránku Shutdown GTimeru, kde jsou odkazy na download, daysleeperovi ještě jednou děkuju za pomoc s angličtinou a jinak doufám, že to budete používat a pokud najdete nějaké chyby, budete mě neprodleně informovat ;) Uvítám i info, na kterých distribucích to funguje bez problémů, či jaké problémy se vyskytly. V jiných distribucích, než Ubuntu (případně Debian), samořejmě použijte tar archiv.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.