středa 14. března 2012

OpenOffice - dokument byl zamknut bůh ví kým

Stává se mi to poslední dobou docela často nejen v OpenOffice, ale i v LibreOffice (což jistě nepřekvapí). Najednou mi to začne při otevření dokumentu hlásit, že ho nějaký neznámý hovád zamknul a nemůžu s ním vůbec nic, jen ho otevřít, případně vyrobit kopii. Stalo se i to, že se OO tvářil jako by nic, i progress bary kreslil při ukládání a pak to příště otevřu a v dokumentu poslední změny chybí! A dál se s ním nic dělat nedá. Ať už je příčina jakákoliv, tyto situace ve mě vyvolávají touhu někoho uškrtit. Ne, umlátit gumovou hadicí. Každopádně je to velmi nepřátelské gesto a uživateli se nedostane žádného vysvětlení ani řešení - soubor je zamknutý neznámým individuem a tak to zůstane na věky. Ámen. To, že soubor smažete a vytvoříte nový vám nepomůže. A proč? Protože nějaký šašek vedle vyrobí soubor s názvem toho vašeho, na začátek přidá '.~lock.' a pak ho už nesmaže. Tečka na začátku značí skrytý soubor, takže si ho jen tak nevšimnete, nicméně v Nautilu stačí stisknout Ctrl+H a objeví se. A pak ho s chutí smažete a svět zas začne vypadat lépe. Možná. Při poslední takové události mi došlo místo na systémovém disku a LibreOffice blbnul i po smazání locku, vlastně vyráběl zámky stále nové. Když jsem místo uvolnil, začalo to fungovat. Takže je dost možné, že tento bug souvisí i s tímto problémem.
No a když už jsme u toho místa na disku, po pár updatech kernelu je největším žroutem adresář /usr/src. Jeho obsah je po dokončení updatu zbytečný, ale statečně žere stovky MB.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.