úterý 27. března 2012

Ztracené PATA disky na řadiči JMicron a kernelu 3.2.12 a novějším

Mým hlavním systémem je stále Ubuntu 10.10 Maverick a abych si užil trochu legrace, nacpal jsem do něj kernel 3.2.12 z Ubuntu 12.04 Pinďolín. Popravdě, hlavně jsem chtěl vylepšit odezvu systému při zatížení, kterou má obstarávat věhlasný zázračný patch scheduleru a který má Ubuntu v kernelech už od verze 11.04. Nicméně se nejprve dostavila ta legrace - přestal se ozývat můj starý paralelní disk Hitachi. Kernel ho vůbec nepřipojoval. Zkusil jsem nainstalovat ještě další kernely, včetně nejnovějšího 3.3.0 a zjistil, že problém se vyskytuje od kernelu verze 3.2.12 výš.
Problém souvisí s ASPM (pozor neplést s Amatérským Sdružením Profesionálních Muzikantů :). Špatná detekce této technologie způsobovala nadměrnou spotřebu energie a protože to souviselo s nestandardním chováním postižených komponent, tak se nějakou dobu vymýšlel snesitelný patch. A ten se dostavil, což dokumentuje zpráva na rootu.
Jenže v souvislosti s tímto patchem se dostavila i špatná komunikace se staršími PCI-E řadiči JMicron při vypnutém ASPM, která způsobuje odstřihnutí PATA disků. Mám základní desku Gigabyte EP45-UD3P. Pokud 'ručně' ASPM na PCI-E zapnu, disky začnou být pro kernel opět viditelné.

sudo nano /etc/default/grub

přidat pcie_aspm=force na správné místo:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="pcie_aspm=force"

a samozřejmě grub aktualizovat

sudo update-grub

Vypnuté ASPM není tou pravou příčinou, to bylo v mém případě vypnuté vždy -> `disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device'. V tomto ohledu se tedy nic nezměnilo, a zkusím ještě popátrat, nicméně uvedené řešení funguje, žádné negativní důsledky nevidím a tak jsem spokojen. Relevantní je třeba tento odkaz:
https://lkml.org/lkml/2012/3/23/27

Update: Nakonec po zapnutí ACPI režimu v BIOSu se začal disk připojovat normálně, předtím jsem fungoval v režimu IDE emulace.

Jinak musím říct, že nový kernel běhá pěkně a vypadá to, že zázračný patch je nejspíš opravdu užitečný. No však to povídal i sám velký Linus.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.