středa 20. června 2012

GRUB2 - vlastní obrázek na pozadí

GRUB s pozadím
Nastartujete ubuntí pec, proběhne nějaký ten test BIOSu, naskočí fialový GRUB a pak čučíte patnáct sekund na prázdný fialový monitor. Načež na dvě sekundy skočí Plymouth, který má zobrazovat progress načítání systému a hup, jste v přihlašovací obrazovce systému, nebo rovnou v plném grafickém prostředí. Zabývat se skinováním Plymoutha nemá cenu, raději ho vypínám úplně, ale proč většinu času zavádění systému čučet na fialové nic, když můžete čučet na zcela jinak barevné něco?

Výchozí konfigurace GRUB2 v Ununtu 12.04 (a pravděpodobně i starších GRUB2 verzích, přinejmenším 11.10) již zahrnuje grafický režim a rozlišení se nastavuje automaticky podle zjištěného rozlišení monitoru. To rozlišení se nemusí vždy detekovat správně a pokud si budete chtít nastavit vlastní z jakéhokoliv důvodu, nic vám nebrání. Podporovaná rozlišení je dobré si předem ověřit - při bootu, po zobrazení nabídky GRUBu, stisknete klávesu C a následně v konzoli spustíte příkaz vbeinfo. Zpět na boot nabídku se dostanete příkazem exit. Pokud máte jen jeden systém a GRUB se vám nezobrazuje, mačkejte při bootu klávesu Shift. Rozlišení, které nastavíte pro GRUB má jednak vliv na velikost písma nabídky GRUBu a také se použije pro základní terminál, kam si můžete odskočit z grafického prostředí klávesovou zkratkou Ctrl+Alt+F1(-F6).

Základem všeho je editace souboru /etc/default/grub:

gksu gedit /etc/default/grub

Rozlišení můžete změnit na řádku:

GRUB_GFXMODE=640x480

Tento řádek je v základu přítomen, jen je zakomentovaný znakem #. Odkomentujete, změníte rozlišení podle vašeho přání.
Pak už jen stačí zkopírovat obrázek, který chcete jako pozadí boot menu, do adresáře /boot/grub/, kde si ho příkaz update-grub automaticky najde a přidá jako pozadí. Další možností je uložit si obrázek třeba do /boot/background/ a do /etc/default/grub přidat řádek:

GRUB_BACKGROUND=/boot/background/obrázek

Podporované jsou formáty PNG, JPG (JPEG) a TGA a obrázek se automaticky přizpůsobí velikosti obrazovky.

Po změně souboru /etc/default/grub je potřeba GRUB aktualizovat příkazem:

sudo update-grub

Pokud nemáte nějaký extra pomalý počítač, tak vás skinování splashe opravdu nevytrhne a pokud se rozhodnete se ho zbavit úplně, tak to uděláte smazáním hesla splash na řádku:

GRUB_CMDLINE_LINUX="quiet splash"

Možnosti úprav GRUB2 jsou daleko širší (písmo, barvy, atd.) a dokumentace na toto téma je myslím dostatek. Tohle je jen poznámka ohledně mnou použitého nastavení a další grafické nesmysly už asi s GRUBem dělat nebudu, leda bych se opravdu nudil :)


2 komentáře:

  1. Díky za dobrý článek. Mám Ubuntu teprve pár dní, ale podle skvělého popisu jsem to vyzkoušel a spokojenost. Díky :-) Jiří Maxipes

    OdpovědětVymazat
  2. Já děkuju za zprávu a ať ta spokojenost s Ubuntu vydrží :)

    OdpovědětVymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.