pondělí 11. června 2012

Nastavení notifikací v Ubuntu 12.04 - upravené Notify-OSD

Update: funguje i pro Ububtu 12.10 a 13.04

Starý dobrý kamarád Leolik nelenil a opět zachraňuje narušený svět Ubuntu svým opraveným Notify-OSD, jehož klíčovou vlastností se pro mě nyní stala barva podle vlastního výběru. Upravený Notify-OSD ale umí o trochu víc: notifikace se dají zavírat kliknutím myši, nastavíte si pozici, čas zobrazení, text, zaoblení rohů, ... Grafické rozhraní bylo také aktualizováno a tak si můžeme s chutí zaklikat...


Nebudu chodit kolem horké haše a rovnou tedy začnu s instalací:

sudo add-apt-repository ppa:leolik/leolik
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Upgrade rovnou aktualizuje balík notify-osd na o/u/pravenou verzi.

Abychom si mohli zaklikat a s novou hračkou se pořádně vyblbnout, nainstalujeme si GUI. Jednou z možností je přidat si repozitář WebUpd8:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install notifyosdconfig

Jenže tam je toho trochu víc a jsou tam i programy, které mám nainstalované z oficiálních repozitářů a zatím si nejsem jist, zda bych je chtěl aktualizovat zrovna odtud. Proto jsem si stáhl a nainstaloval pouze balík notifyosdconfig.

Přímý download pro Ubuntu 12.04 Precise:

64bit: https://launchpad.net/~nilarimogard/+archive/test/+build/3550618/+files/notifyosdconfig_0.2.1-1~webupd8~precise_amd64.deb

32bit: https://launchpad.net/~nilarimogard/+archive/test/+build/3550619/+files/notifyosdconfig_0.2.1-1~webupd8~precise_i386.deb

GUI najdete v aplikacích pod názvem NotifyOSD Configuration a pokud byste k němu chtěli něco v češtině, odkážu vás na svůj starší příspevek, protože se toho moc nezměnilo a navíc tam najdete dalších pár užitečných informací. Přibyly pouze tři možnosti:

Close Bubble on Click - notifikaci můžete zavřít kliknutím
Bubbles fade out - notifikace po najetí myši slábnou
Use Dash bacground colour for bubble background - zda použít jako barvu pozadí notifikace tu z Dashe - děkuji, nechci, dokud někdo nezavraždí chameleona :)

Pokud zvolíte volbu Close Bubble on Click, je vhodné vypnout Bubbles fade out. Pokud máte aktivováno zavírání myší, notifikace nezmizí dokud nad ní máte myš. Buď kliknete, nebo myší opět odjedete pryč a notifikace zmizí sama za 3 sekundy, ať už je doba zobrazení nastavena jakkoli.

V GUI stále ještě není možnost nastavování pozice, musíte na to z terminálu:

gsettings set com.canonical.notify-osd gravity [číslo]

kde [číslo] udává pozici:

1 - pravý horní roh (standardní umśtění)
2 - vpravo uprostřed
3 - pravý dolní roh
4 - levý dolní roh
5 - vlevo uprostřed
6 - levý horní roh




Zdroj:
http://www.webupd8.org/2012/06/closable-movable-notifyosd.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.