úterý 12. června 2012

Unity/Compiz - Oprava pluginu Scale/Měřítko - náhled oken ze všech pracovních ploch

Jednou z věcí, která mě na Ubuntu poslední doby dost štvere, je zprasený plugin Compizu Scale, neboli v češtině Měřítko (o kterém jsem psal naposledy minulý týden). Scale umožňuje náhled všech oken na pracovní ploše, ale má umět i všechna okna všech pracovních ploch. Jenže už nějakou dobu neumí, tato funkce se nedopatřením chová stejně jako ta první zmíněná. Scale je základní součástí Unity a přesto chybu, která se táhne už přinejmenším od Ubuntu 11.10, dosud oficiálně nikdo neopravil. Dobře, evidentně je to funkce, na kterou v Ubuntu prdí, protože jejich návrh s ní nepočítá. O to veselejší je fakt, že svou klávesovou zkratku Super+W namapovali právě na onu defektní funkci, která se sice chová tak, jak si oni představují, ale zcela omylem. Každopádně je to funkčnost velmi užitečná a já ji prostě chci zpátky! Sakra, proč křičím, vždyť už ji mám.. :)
Update: v Ubuntu 12.10 je již plugin opraven oficiálně



Naštěstí chybu po dlouhé době přecijen nějkaý dobrodinec opravil alespoň neoficiálně a opravený compiz dal k dispozici ostatním skrze svůj repozitář na Launchpadu. Díky Bruno Santosovi je mé Unity zas o chlup lepší a pokud chcete, můžete jeho opravený compiz vyzkoušet také:

sudo add-apt-repository ppa:bsantos/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Pak už jen Alt+F2, spustit příkaz unity --replace a je opraveno. Klávesová zkratka Super+W, začne fungovat tak jak je v compizu definována - bude zobrazovat náhled všech oken ze všech ploch. Pokud to chcete nastavit jinak, spusťte si CCSM a vyhrajte si podle libosti. Já mám například nastaveno, že když myší najedu k pravému okraji obrazovky a stisknu levé tlačítko, ukáže se náhled oken ze všech ploch a pokud stisknu pravé tlačítko, můžu vybírat pouze z oken plochy aktuální.

Závěrem upozorňuji, že je to neoficiální patch pro Ubuntu 12.04 Precise a instalace na vlastní nebezpečí. Každopádně nejen mně opravený compiz funguje úplně stejně, jako před zásahem, tedy krom této významné opravy.

Zdroj:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/compiz/+bug/933776
https://launchpad.net/~bsantos/+archive/ppa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.