neděle 21. října 2012

Pár tweaků pro Ubuntu 12.10 Quantal

Ubuntu 12.10 mi změnilo chování funkce Mute v Sound indikátoru, což se mi nelíbilo a když už jsem byl v tom nastavování, pohrabal jsem se i v dalších nastaveních gsettings pomocí dconf-editoru. Zapsal jsem tedy vše, co mě zaujalo a přidal vše, co mě napadlo...



Ubuntu 12.10 mě nijak výrazně nezklamalo, plno zhovadilostí opravilo, Unity se jeví jako daleko stabilnější a nepadá po zapnutí/vypnutí každého pluginu, přežije i několik restartů za sebou, vlastně jsem nemusel do konzole ani po deseti restartech Unity za sebou, zatímco ve 12.04 zdechlo nadobro nejpozději po třetím restartu. Vrátili mi tu část nastavení, na které jsem trval a zdá se, že toho moc navíc nerozbili a co mi rozbili (ať už vývojáři, nebo samotný proces povýšení systému), to jsem si spravil v nějakém nastavení.

Poznámka na začátek:
Ubuntu už neposlouchá gconftool a gconf-editor, od GConf se přešlo na GSettings s backendem dconf, přičemž dconf už tu s námi je o něco déle. Takže graficky se v tom můžete vrtat pomocí dconf-editoru, pokud již nemáte, nainstalujete příkazem:

sudo apt-get install dconf-tools

a spouštíte z terminálu příkazem:

dconf-editor

nebo ho najdete v Dashi.
Z příkazové řádky pak můžete používat příkaz dconf, případně gsettings, přičemž přes GSettings nejsou některá nastavení Ubuntu dostupná. GSetiings je nadstavba (v tuto chvíli) nad dconf a umí plno nových triků oproti GConf, ale v Ubuntu je to zatím trochu hokej, protože ne všechna nastavení mají definováné tzv. Schema, které adresuje klíče v systému GSettings. Každopádně to, co nastavejete v dconf-editoru je přesně to, co je k mání přes příkaz dconf.

Také se změnila struktura nastavení, takže stejná nastavení jsou v U12.10 jinde, než ve 12.04.

Nastavení indikátoru Zvuku

S novou verzí přišla do mého systému změna nastavení chování volby Mute (Ztišení), předtím fungovala globálně pro všechny aplikace, nyní se funkce chovala tak, že když přijde nový požadavek na přidělení audia od nějaké aplikace, ztišení se zruší. Našel jsem tedy přes dconf-editor cestu com > canonical > indicator > sound. a volbu global-mute, jejíž zaškrtnutí problém vyřešilo. Každopádně ta volba je k jinému účelu a její opětovné odškrtnutí již předchozí podivné chování nevrátilo. Obrázek v úvodu ukazuje náhled na nastavení sound indikátoru a nastavovat můžete následující záležitosti:
  • blacklisted-media-players - aplikace, které se v indikátoru nesmí objevit
  • global-mute - "On start up volume should not be muted". Myslel jsem, že vím, ale nepochopil jsem význam ani po testování. 
  • interested-media-players - aplikace, které se objeví v nabídce indikátoru a můžete je odtud spouštět. Automaticky se tu objevují aplikace, které podporují MPRIS2, což je standard pro komunikaci s multimediálními aplikacemi, bez něj nebude fungovat ovládání z indikátoru. XBMC, vlc, ani SMplayer, které tam mám, toto nepodporují, ale proč nemít multimédia pohromadě.
  • preferred-media-players - aplikace vypsané zde, budou mít v indikátoru vždy zobrazené ovládání. Samozřejmě to má smysl pouze tehdy, pokud podporují výše zmíněný standard MPRIS2.
  • show-notify-osd-on-scroll - pokud vám vadí bublina, která se objeví při nastavování hlasitosti kolečkem myši nad indikátorem, můžete ji zde vypnout.
  • visible - tímto lze celý indikátor z panelu odstranit.

Indikátor zpráv, Pidgin, i ostatní IM

Ze začátku upozorním, že Google Talk se již nedá v Empathy nastavit jako samostatná služba, ale je třeba se připojit do Googlu obecně, což vám v Ubuntu zpřístupní i další Googlí služby, jako je Picasa a další.

Pokud máte ale raději třeba Pidgin, můžete si ho přidat do nabídky indikátoru zpráv, sám se tam už neobjeví. Stačí opět dconf-editor, kde ho do nabídky indikátoru zpráv můžete přidat, je to v
com > canonical > indicator > messages
kam přidáte jméno desktopového spouštěče žádané aplikace včetně koncovky .desktop (pořadí je dodržováno):


Zde samozřejmě můžete krom přidávání i vyhodit nepotřebné, jako třeba gwiber.
Nemám povědomí o tom, že se momentálně dá indikátor přímo slepit s Pidginem v tom smyslu, že bude fungovat nastavení stavu a indikace příchozích zpráv, protože libmessaging-menu změnilo API a Pidgin na to ještě nezareagoval, proto může být zajímavá jiná cesta. Můžete povolit zobrazování stavové ikony Pidgina (nebo jakékoliv jiné aplikace) v panelu (viz další odstavec) a indikátor zpráv, který nepotřebujete, odinstalujete úplně.

sudo apt-get remove indicator-messages

Stavové ikony aplikací v panelu

Ikony v panelu může zobrazovat jakákoliv aplikace, ale musí používat příslušné API, které Unity nabízí indikátorům. Stavové ikony určené do obecného traye, které umí zobrazit panely GNOME 2, KDE, XFCE a další, umí Unity panel také, ale ve výchozím stavu jsou všechny zakázané, povolují se pouze ty, které jsou na tzv. whitelistu.
Stavovou ikonu jkékoliv aplikace můžete povolit opět v dconf-editoru a to v
com > canonical > unity > panel
kam přidáte jméno aplikace, kterou tam potřebujete. Tentokrát to není jméno spouštěče, ani souboru, kterým se aplikace spouští, ale jméno třídy aplikace - v tomto konkrétním případě Pidgin. S velkým písmenem na začátku.


Pořadí kategorií v home obrazovce Dashe

Pokud stisknete klávesu Super, nebo kliknete na ikonu Ubuntu v Launcheru, zobrazí se seznam posledních použitých aplikací, souborů a hudby, ve výchozím stavu. Pokud vás více zajímají třeba soubory, které často otevíráte, můžete si pořadí přehodit, případně doplnit, podle potřeby opět v dconf-editoru v
com > canonical > unity > dash.

Rozmístění ovládacích prvků v dekoraci okna

Rozmístění tlačítek pro minimalizaci, maximalizaci a zavření okna si také můžete upravovat podle potřeby, stačí si pohrát s nastavením v sekci
org > gnome > desktop > wm > preferences > button-layout

Nastavení barvy Dashe, Launcheru, i notifikací, průhlednosti panelu

Ve výchozím nastavení se Dash i Launcher barví podle toho, co nějaký algoritmus vypočítá z tapety, aby to jako barevně ladil, což je často velmi obtěžující. Naštěstí, oproti minulému vydání Ubuntu, máme zpět možnost nastavit si barvu podle svého přání a nikdo nám ji nebude měnit. Stačí si doinstalovat balík compizconfig-settings-manager, spustit ccsm z Dashe, nebo z terminálu stejnojmenným příkazem a najít v pluginu Ubuntu Unity Plugin v záložce Experimental položku Background Color, která je hned nahoře. Funguje to tak, že když krytí barvy (průhlednost) necháte na minimu, bude se používat barva vypočítaná z aktuální tapety, jinak se použije nastavená barva, samozřejmě s nastavenou průhledností. Ve stejné záložce si můžete nastavit i průhlednost Launcheru nastavovátkem Launcher Opacity a k nastavení průhlednosti hlavního panelu máte položku Panel Opacity.

Zprovoznění přehrávání DVD

Stále stejně, stačí jen v terminálu spustit předpřipravený skript, který zařídí instalaci potřebného:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Restart Unity

Po většině nastavení je třeba Unity restartovat, aby se projevila. Stačí vyvolat runner klávesovou zkratkou Alt+F2 a napsat unity a stisknout Enter. Jak jsem zmínil, Unity oproti předchozím verzím tolik nepadá, ale kdyby se opravdu podělalo a nenaskočilo zpět, musíte do konzole přes Ctrl+ALT+F1 a spustit příkaz:

DISPLAY=:0 unity

a přepnout se zpět do grafiky zkratkou Alt+F7.
Příkaz unity --replace, který se mnohde uvádí dělá přesně to samé, co samotný příkaz unity, přepínač je podporován pouze z historických důvodů (kompatibilita).


Některá nastavení fungují stejně už přinejmenším od předchozí verze Ubuntu, ale struktura gsettings je trochu jiná. Následující úpravy desktopu v mých dřívějších zápiscích jsou platné i pro Quantala:

Hibernace v systémové nabídce

Unity/Compiz - popisky oken v režimu Scale/Měřítko

Jak zakázat hlášení problémů systémových programů v Ubuntu

Pořadí indikátorů v Unity panelu


Novější příspěvky k tématu:

Když v Unity po startu nefungují vlastní myší zkratky


Pokud najdu další zajímavé a jednoduché triky pro 12.10, tak to budu dopisovat sem, ať to mám pohromadě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.