neděle 28. dubna 2013

Nový Nautilus - pitevní zpráva

Už jsem se trochu snažil nového Nautila alias Files 3.6.3 přiblížit v minulém zápisku, ale to bylo jen takové první oťukávání. Dnes se v tom trochu pohrabu, abych věděl, co se tím dá dělat. Je to tedy kripl, není to kripl... To bude záviset na úhlu pohledu a potřebách každého soudruha. Ale dost keců, de se pitvat ...







Aby Nautilus jako kripl alespoň nevypadal, musíte začít tím, že ho převlečete, ideálně do výchozího téma vzhledu - Adwaita. Je to sakra rozdíl, což?

Nautilus v kabátu Unity

Nautilus v kabátu GNOME

Problém Ambiance vzhledu v prostředí Unity je především v tom, že nový design Nautila zatím vůbec neřeší a tak to vypadá tak, jak to vypadá. Musím říct, že vzhled Adwaita se mi dost líbí obecně, je to daleko odladěnější dílo, než Ambiance (Radiance) v Unity. Jen ta tlustá horní lišta mě trochu irituje, ale celkově to prostě ladí.

Co je tedy v tom novém nenáviděném Nautilovi jinak?

Co všechno tedy vlastně zmizelo

Režim kompaktního zobrazení
Stromové zobrazení adresářové struktury v zobrazení seznamu - vrátilo se s GNOME 3.8.1
Dvoupanelové zobrazení F3
Šablony pro vytváření nových souborů - nevytvoříte ani prázdný soubor. Update: vrátilo se cca s 3.8.3
Backspace pro přechod o úroveň výš
Výběr položky zobrazeného adresáře postupným psaním - viz dále
Go menu

A další drobnosti. Co zůstalo popíšu dále.

Menu

Nabídky aplikace byly rozděleny do několika částí, část se jich z hlavního menu přesunula do nástrojové lišty a část zmizela. V hlavní nabídce v panelu zůstalo jen menu Files (Soubory), které obsahuje následující (v Unity to jen jinak vypadá):

Nautilus/Files 3.6.3/3.8.1 File menu
Do nástrojové lišty se přesunulo nastavení zobrazení a krom přímého přepínání mezi zobrazením ikon a podrobnějšího seznamu, máte základní možnosti nastavení velikosti ikon, řazení, zobrazení skrytých souborů, i vypínání postranního panelu:

Nautilus 3.6.3/3.8.1 - Nastavení zobrazení

Další nabídka pod ozubeným kolesem skrývá volby týkající se aktuálního adresáře:

Nautilus 3.6.3 / 3.8.1 - Nastavení týkající se adresáře
(Zobrazení ikon v menu je ale ve výchozím nastavení Ubuntu zakázáno)

Navigace v okně

Tab / Shift Tab - přepíná mezi jednotlivými částmi okna Nautila - okno s výsledky > nástrojová lišta > postranní panel. V každé části se můžete dále navigovat kurzorovými klávesami, v nástrojové liště je možné pomocí nahoru/dolu přeskakovat po skupinách tlačítek. Bohužel není ani v Ambiance, ani Adwaita tématu příliš jasně vidět, která část okna je aktivní, musíte se trochu víc soustředit.

Navigace v adresářové struktuře

Alt+Vlevo - Předchozí umístění
Alt+Vpravo - Následující umístění
Alt+Nahoru - O úroveň výš
Alt+Dolu - Otevře vybranou položku, jako byste stiskli klávesu Enter
Jak jsem napsal o pár řádků výš, máte možnost Tabulátorem (za normálních okolností dvojím stiskem, nebo jedním se Shiftem) přepnout na postranní panel s Místy, kde můžete šipkami a Entrem (nebo mezerníkem) přejít na další souborové systémy a záložky.

Klávesová zkratka Backspace (původně Zpět, poté O úroveň výš) byla tedy odstarněna úplně.

Vyhledávání

Vyhledávání je jedna ze stěžijních částí, která doznala změny. Pokud v okně Nautila začnete psát, okamžitě se začne filtrovat obsah okna. Filtr nerozlišuje velká/malá písmena a prohledává adresář rekurzivně, což znamená, že dostanete výsledky i z podadresářů podadresářů ... Otevřete Home, začnete psát a najdete cokoliv, co se kdekoliv ve struktuře home adresáře nachází. Kliknutím na tlačítko All Files (Všechny soubory) ve vyhledávací liště dostanete výsledky z celého aktuálního file systému. Ne tedy vše, co se nachází na všech připojených souborových systémech, ale jen na tom konkrétním, který máte otevřený.
Psát můžete začít kdykoliv bez ohledu na to, která část okna Nautila má aktuálně fokus, ale pokud se z vyhledávacího pole odnavigujete kurzorovými klávesami jinam a pak se rozmyslíte, že chcete hledaný výraz doplnit, stisk dalšího písmene vás nejprve vrátí do vyhledávacího pole a až teprve pak můžete psát dál. Ovšem zde je jeden rozdíl mezi verzí 3.6.3, která je v Ubuntu 13.04, a novější 3.8.1 - zatímco v 3.6.3 vám kurzor skočí nesmyslně na začátek řádku (ani se stávající výraz neoznačí, aby se mohl přepsat), v novější verzi již rozumněji na jeho konec a můžete jednoduše pokračovat. I tak je to ale ztráta (přinejmenším) jednoho stisku klávesy.
Vzhledem k tomu, že vyhledávání spustí stisk téměř jakékoliv klávesy, jeví se ikona s lupou a klávesová zkratka Ctrl+F jako skoro zbytečné, ale každopádně jimi můžete režim vyhledávání zrušit, což ale lze i klávesou Esc.

Vyhledávání lze zůžit jen na určité typy souborů

Vyhledávací lišta má ještě další rozšíření, které vám umožňuje záběr zůžit pouze na konkrétní typy souborů, stačí ve vyhledávací liště kliknout na plusko a vybrat. I zde si vystačíte jen s klávesnicí - po vyhledávací liště se můžete pohybovat pomocí Ctrl+Tab a zpět Shift+Ctrl+Tab (zajímavé zde je, že nelze přepínat cyklicky) a aktivace samozřejmě Enterem, nebo mezerníkem.

Toto vyhledávání není založeno na žádném indexu, prostě prohledává aktuální souborový systém hrubou silou, takže pokud je rozsáhlejší, vytíží to na nějakou dobu procesor i disk. Důležité ovšem je, že i když Nautilus zběsile vyhledává, jeho okno (téměř) netuhne a reaguje. Hlavně při vyhledávání spousty obrázků, kdy se současně tvoří nové náhledy, je vytížení systému enormní a přitom stále nemám pocit, že je Nautilus zabržděný tak, jak býval dřív.

Nevšiml jsem si ale žádné indikace vyhledávání, pokud je to obsáhlejší struktura, vyhledávání trvá déle a nijak nepoznáte, kdy se už dohledalo. Já sleduju vytížení procesoru a disku na panelu, s hlučným diskem můžete také poslouchat, ale to není zrovna ideální metoda.

Pokud budete chtít v rámci adresáře selektivně vybrat soubory odpovídající zadanému řetězci, můžete využít klávesovou zkratku Ctrl+S, nebo příslušnou položku v nabídce adresáře pod ikonou ozubeného kolesa. Zde je nutno počítat s tím, že musíte zadat výraz, který obsáhne celý řetězec jména souboru, včetně toho, že je rozlišováno mezi velkými a malými písmeny. Pokud tedy budete chtít vybrat jen soubory s koncovkou jpg, musíte zadat *.jpg, pokud budete chtít všechny soubory obsahující řetězec Aqua, zadáte *Aqua* a odentrujete.

Práce s výběrem a přesunem souborů

Nic nového, ale třeba to někoho nakopne. Po obsahu adresáře/výběru se pohybujete normálně šipkami. Pokud chcete udělat nějaký spojitý výběr, podržíte Shift a šipkami určíte oblast výběru.

Pokud chcete výběr nespojitý, použijete klávesu Ctrl. Označíte si výchozí položku, stisknete Ctrl a dokud ho držíte, můžete se pohybovat po dalších položkách, aniž byste si výběr zrušili. Když se dostanete na položku, kterou chcete do výběru přidat, stisknete mezerník (za stálého držení Ctrl).

Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X jsou pak již bezpochyby jasné každé lamě.

Klávesy Shift a Ctrl fungují samozřejmě i v součinnosti s myší. Ohledně myši připomenu i modifikace přesunu položky do jiného adresáře. Pokud přetahujete v rámci jednoho filesystému, dojde automaticky k přesunu, pokud do jiného, bude položka zkopírována. Držením modifikačních kláves můžete chování změnit podle potřeby:

Ctrl - položka bude vždy zkopírována
Shift - položka bude vždy přesunuta
Ctrl+Shift - vytvoří se pouze symlink (odkaz na položku)
Alt - po puštění položky nad umístěním dostanete nabídku, co s ní udělat

Při přetahování souborů se Nautilus 3.6.3 ještě chová podle starého - přetáhnete položku nad adresář, objeví se plusko a pokud ji pustíte, přesune/zkopíruje se do onoho adresáře. Verze 3.8.1 již obsahuje úpravu - pokud přetáhnete položku nad adresář, ten se automaticky otevře a takto můžete pokračovat dál. Stejně to funguje i v liště s cestou a panelem s místy, vše se rovnou v okně otvírá. Jenže ono to funguje i nad vlastním adresářem, ze kterého jste položku vytáhli. Stačí tedy posečkat vteřinu nad prázdným místem mezi položkami a ten samý adresář se defakto otevře znovu, což má za následek jen to, že se jeho obsah posune na začátek. Naštěstí jen poprvé, ne pokaždé, když myš zastavíte. Přiznám se, že tohle celé chování mně docela vadí, protože je to především cesta k tomu, jak se dostat někam, kam nechcete. Do stavu nasranosti. Ale jak píšu Ubuntu 13.04 s Nautilem 3.6.3 se to ještě netýká.

Nedávné soubory

V levém panelu přibyla úplně nahoru položka Recent (Nedávné), kde najdete všechny soubory, které jste nedávno otevřeli. To je zajímavý a jistě užitečný doplněk.. Nebýt toho, že nad tímto seznamem nemáte absolutně žádnou kontrolu, což se někomu nemusí líbit.
Pak se může hodit informace, že historie se ukládá do xml souboru zde:

~/.local/share/recently-used.xbel

a když se vám znelíbí jeho obsah, tak ho prostě smažete.

Přes editaci konfiguračního souboru máte dále možnost tomu pacholkovi přikázat i to, jak dlouho a kolik souborů má uchovávat. Soubor je třeba nejprve vytvořit na této adrese:

~/.config/gtk-3.0/settings.ini

a vložit do něj nějaký obsah:

[Settings]
gtk-recent-files-max-age=30
gtk-recent-files-limit=50

První řádek určuje maximální stáří ve dnech, druhý pak zcela zjevně maximální počet logovaných souborů. Oboje si tedy můžete změnit podle přání, hodnoty, které jsem do příkladu zapsal já, by měly odpovídat těm výchozím.

I když Nautila killnete a znovu nastartujete, nedojde k aplikaci vašich změn okamžitě. Například smazání xml s historií se projeví až tehdy, když otevřete nějaký soubor, který ještě v historii není. Současně se i aplikují nové limity, které jste určili. Nebo se prostě z prostředí odhlásíte a opět přihlásíte.

Nic moc komfort..

Záložky

Přetahovat adresáře z okna do postranního panelu již nejde delší dobu. Aktuální lokaci můžete do záložek přidat kliknutím na příslušnou položku v ozubeném menu v nástrojové liště, nebo zkratkou Ctrl+D. Záložky v levém panelu jdou přes menu vyvolané kliknutím levým myšítkem mazat a přejmenovávat, většina položek v sekci Místa jde takto alespoň přejmenovat. Pro další čachry se záložkami musíte spustit správce záložek, kterého najdete v hlavní nabídce Files (Soubory), nebo pod klávesovou zkratkou Ctrl+B

Správce záložek Nautila


Záložky se dají řadit i mazat, ale jen některé. Ty výchozí v sekci Místa tu můžete přesouvat, ale ve skutečnosti se nepřesunou, můžete je smazat, ale ony se smažou jen v tomto správci a tak vám u nich zůstává pouze možnost přejmenování a změna cesty. V Nautilu 3.6.3 mi nejdou smazat jen Downloads, v 3.8.1 mi zas drží jen Videos a Pictures. Není to zrovna přehledné.

Každopádně tu máme pár konfiguračních souborů, které drží základní informace Nautilem používané. Kategorie Places (Místa ) v levém panelu vychází z definice uživatelských adresářů v tomto souboru, kde je také případně můžete přepsat:

~/.config/user-dirs.dirs

Zde se také bere cesta k vašemu Desktop adresáři, odtud se všechny ostatní aplikace, včetně Nautila, který zobrazuje vaši pracovní plochu, dozví, kde je. Tyto adresáře jsou ve výchozím stavu odvozené od lokalizace a tak v anglickém systému bude plocha v ~/Desktop a v českém v ~/Plocha. Proto máme také v systému příkaz xdg-user-dir, který nám vrátí aktuálně používanou cestu. Např.

xdg-user-dir DESKTOP
xdg-user-dir MUSIC
atd.

Vlastní záložky si pak Nautilus ukládá sem:

~/.config/gtk-3.0/bookmarks

Zápisky se skládají z cesty v URI formátu a za mezerou je jméno, které se záložce přiřadí. Pokud jméno schází, použije se jméno odkazovaného adresáře. Tady pozor - stačí na konci řádku nechat jednu mezeru a záložka zůstane nepojmenovaná. Pokud tedy sem zapíšete URI k nějakému výchozímu adresáři ze sekce Místa a za něj vložíte jiné jméno, dojde k okamžitému přejmenování i v okně Nautila.


file:///home/gdh/Videos Movies
file:///home/gdh/Pictures
sftp://gdh@192.168.1.5/home/gdh
file:///home/gdh/Ubuntu%20One Ubuntu One

Připojení k serveru

Okno připojení k serveru bylo řádně zjednodušeno ve stylu - pokud se připojuješ k serveru, nemůžeš být debil. Zmizely proto všechny volby typu připojení, portů a další a dostali jsme místo toho čistotu a eleganci:




Pro zběhlejší je to určitě efektivnější, pro matlaly (jako jsem já) méně napovídající. Tlačítko pro brouzdání je samozřejmě o Sambě. Důležité je, že se připojíme. To že jsem napsal ssh:// místo sftp:// a nedopsal port nevadí, natolik je to inteligentní, že si zjevné upraví a doplní. Pokud je třeba přihlašovacích údajů a nenapsali jste je rovnou, optá se a umí si pamatovat:




Koš

Kdysi jsem pro jednoho uživatele řešil situaci, kdy se mu v koši objevily soubory, jejichž složitější adresářová struktura byla ze systému odstarněna a Nautilus si s tím nevěděl rady, neuměl původní umístění obnovit. Přitom potřebné informace měl uložené. Nový Nautilus již obnovit původní cesty umí a tak se můj skript stal zbytečným.

Náhledy obrázků a videí, zvukových souborů

Když už se v tom rýpu, přidám i umístění, kam si Nautilus ukládá náhledy. V nastavení si můžete definovat, zda se budou pořizovat náhledy i z externích filesystémů a také maximální velikost souboru, ze kterého ještě náhled dolován bude, což se týká především videí. Jinak si náhledy nový Nautilus ukládá do
~/.cache/thumbnails/ a to do třech kategorií a tedy i adresářů. V ~/.cache/thumbnails/normal/ jsou náhledy běžné velikosti. Pokud v Nautilovi použijete větší zobrazení, přivyrobí si náhledy větší, aby to nevypadalo blbě a ty si dá do  ~/.cache/thumbnails/large/. A pokud se náhled nepovede, vrazí si poznámku do adresáře  ~/.cache/thumbnails/fail/. Všechny náhledy jsou k souborům dohledávány podle md5 hashe cesty, který mají v názvu. Pokud se vám tedy pomrví některé náhledy a nechtějí se obnovit, smažte obsah adresáře fail.

Dřív, ale vlastně si neuvědomím kdy naposled, protože to nepoužívám, bylo možno v Nautilovi nastavit i preview pro zvukové soubory - najeli jste myší nad takový zvučící soubor a Nautilus ho začal sám přehrávat. Tak to už také není

Další užitečné klávesové zkratky

Ctrl++, Ctrl+- - Změna velikosti ikon - Zoom
Ctrl+L - Aktivace adresního řádku umožňujícího zadat cestu přímo i s automatickým doplňováním. Funguje i v prohlížečích a dalších správcích souborů
Ctrl+H - Zobrazení skrytých souborů a složek
Ctrl+N - Otevření aktuálního adresáře v novém okně
Ctrl+T - Otevření aktuálního adresáře v novém tabu (panelu)
Ctrl+Z - Vrácení předchozí akce
Ctrl+Y - Obnovení vrácené akce
Alt+Enter - Vlastnosti vybrané položky
F9 - Skrytí/Zobrazení levého panelu s Místy
F8 - Umožní šipkami vlevo/vpravo měnit šířku panelu s Místy, použitím Ctrl zvětšíte krok
F2 - Přejmenování. Tohle funguje úplně všude i na windows, v Excelu, i Calcu na buňce, .. tak už se končně vykašlete na to hovadské klikání ;)

Většinu těch zkratek máte v menu u patřičných položek..

Je libo dvoupanelový režim?

Ano, klávesová zkratka F3 se umlčela, dvoupanelový režim je v tahu. Popravdě mě tahle fíčura Nautila (v Ubuntu) pěkně vytáčela, protože zorientovat se v tom, která část je momentálně aktivní vyžadovalo zvláštní pozornost a při použití panelu s Místy jsem si mnohokrát přepnul jinou polovinu, než jsem chtěl. Neříkám tedy, že je dvoupanelové zobrazení špatné, naopak, ale že jeho implementace v Nautilovi stála doposud za starou bačkoru a možná to zvýrazňovalo téma vzhledu používané v Ubuntu.

V Unity i GNOME Shellu ale můžete využít alespoň možnosti připínání oken na polovinu obrazovky. Unity - Ctrl+Super+šipky vlevo/vpravo, v GS Super+šipky vlevo/vpravo, v obou prostředích také jen přetažením okna k příslušné hraně obrazovky. Připíchnete si jedno okno vlevo, přes Ctrl+N si vytvoříte další okno se stejnou lokací a připíchnete vedle. Pokud vám vadí panel s Místy, zrušíte ho klávesou F9, nebo mu přes F8 (měkoty pomocí myši) změníte šířku. A vždy je jasné, které okno je aktivní a které ovládáte.

Rozšíření

Pokud si budete chtít napsat / zkopírovat nějaké vlastní rozšiřující skripty v shellu, je třeba je umístit do:

~/.local/share/nautilus/scripts/

Jinak co fungovalo dřív, mělo by fungovat stále, viz můj dřívější zápisek

Rozšíření Nautila vlastními skripty

Pythonní skripty mají problém přinejmenším s verzí 3.8.1 a obecně informace k tématu extensions pro Nautila se hledají dost špatně, tak snad časem.

Závěr?

Něco je fajn, něco může nakrknout, záleží, jak moc jste Nautila využívali a jak jste byli zvyklí. Především vyhledávání v rámci jedné úrovně adresáře může být nyní komplikované, pokud se v subadresářích nachází opravdu hodně souborů, které by mohly hledanému výrazu odpovídat. Místo toho, abyste začali psát, musíte nyní využít daleko komplikovanější selekci přes Ctrl+S, nebo to jinak ojebat. Rychlá navigace v úrovni adresáře tak vzala za své a to je asi to pro mě nejpodstatnější.

Pak brečím nad nemožností vytvoření prázdného souboru, to jsem používal často. Update: a už to opět často používám, od verze 3.8.3 to již Nautilus opět umí.

V porovnání s konkurencí toho Nautilus umí opravdu málo, ale někomu to může stačit. Třeba mně, já nepotřebuju ani "Otevřít jako root", nebo "Otevřít terminál". Na to mám terminál. Což mi připomíná jednu nechutnou skutečnost, že Terra termulátor neumí zpracovat z Nautila přetažený adresář, nebo soubor - v jiných terminálech tak jednoduše vložíte cestu. Ale co už, ani si nevzpomenu, kdy jsem to použil naposled.

Určitě jsem něco důležitého zmínit zapoměl, kdyžtak si řekněte... :)


Připravuju se na pitvu GNOME Shell 3.8, tohle je defakto první kapitola, ale celkově mě to prostředí na Ubuntu zlobí a podělalo mi desktop Unity, takže jsem zvědav, zda to doladím, abych to mohl proklepnou komplexně.


4 komentáře:

  1. Tak tohle je parádní pitva! Mě změny v Nautilu docela zasáhly, protože jej používám jako hlavního správce souborů (pořád ještě, protože mám na stroji poslední LTS verzi Mintu). Nikdy jsem neměl potřebu měnit, ale po úpravách který popisuješ asi budu muset.

    Jen pro zajímavost okomentuju seznam:
    Režim kompaktního zobrazení-nikdy jsem moc nepoužíval
    Stromové zobrazení adresářové struktury-taky jsem nijak zvlášť nevyužil
    Dvoupanelové zobrazení-ani to jsem běžně nepoužíval, bohatě stačily karty, běžně spíš dvě okna
    Šablony-často využívám "nový prázdný soubor"
    Backspace-to běžně používám, ale zároveň i Alt+left
    Výběr položky postupným psaním-tahle funkce je pro mě zásadní, nedokážu si bez ní práci v Nautilu představit
    Go menu-někdy používám pro přechod na "Počítač"

    Co mě v Gnome3 ještě dostalo je dialog pro výběr barvy, když pominu zjednodušující výchozí zobrazení, tak mi tam zcela zásadně chybí "kapátko" pro výběr barvy, to používám skoro pořád.

    Poznámka na konec: pořád mám pocit, že to zjednodušování je především přípravou na dotykový zařízení, i když vývojáři tak trochu mlží, že ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím kapátkem se to má oficiálně tak, že kvůli různým kompozitorům navěšeným na X11, nelze garantovat, že to, co kapátkem nabereš, bude to, co vidíš a že to tak uvidíš i třeba v jiném okně. Jinak souhlasím, že ten nový dialog pro výběr barvy je hnus a že kapátko starého dialogu s Compizem funguje dobře. V GTK+3 knihovně ten starý dialog naštěstí stále je a programátor se může rozhodnout, který použije, ale jednou ho stejně zahodí..

      Vymazat
    2. To s kompozitorem mě nenapadlo, ale zatím jsem nezaznamenal problém s nabíráním barvy. Původní dialog sice ještě zůstáva, ale nedávno jsem ho v nějaké dokumentaci viděl s označením "deprecated", takže zahození asi bude jen otázka času.

      Vymazat
    3. Minulý rok, když jsem přepisoval SGTimer do GTK+3 jsem si říkal "půjdu s dobou" a přepsal i ten dialog pro výběr barvy a průhlednosti widgetu. Chvíli jsem si s tím hrál a pak to přepsal zpět, že to tam nechám, dokud to půjde, protože z toho nového uživateli ani nedojde, že si může nastavit něco víc, než těch pár výchozích barev, o nějaké průhlednosti nemluvě.

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.