pondělí 27. května 2013

Kategorie aplikací GNOME Shell 3.8 umí, jen trochu jinak

V GNOME Shell 3.8 byly zrušeny kategorie aplikací v overlay režimu Činnosti, které se zobrazovaly u pravého okraje. Přeci jen když už se hrabu v aplikacích ručně, usnadňují kategorie orientaci, takže jsem to nepovažoval za nějak hodnotné rozhodnutí. Jenže vývojáři GNOME mají v plánu groupování aplikací přímo v hlavní nabídce, ve formě složek, podobně jako je to třeba v iOS a připravují k tomu interface do další verze. Už nyní je ale možné se pohrabat v gsettings a přimět GS vyrobit nabídku aplikací rozdělenou do složek podle kategorií. ...



Nabídka aplikací GNOME Shell 3.8 s kategoriemi aplikací

Bohužel nelze obsáhnout libovolné kategorie, ale jen ty, které GS zná, ale lepší než nic. V případě, že máte zaneřáděný systém cizáckými aplikacemi, které místo kategorie "Utilities", používají "Utility" a další podivnosti, může se vám po nabídce potloukat pár nezařazených aplikací, protože je to dokonce odmítne dát do "Other", kde jsou jinak skoro všechny aplikace. Musím přiznat, že jsem třídění nepochopil úplně beze zbytku, většina je jich ve své kategorii, i v "Other", ale spouštěčům (např. některých KDE kravin), které se mi poflakovaly kolem a ještě blbě vypadaly, jsem zeditoval kategorie tak, aby zapadly a někde zmizely.

Jak tedy na to.. Nejjednodušší je zapsat seznam kategorií z příkazového řádku:

gsettings set org.gnome.shell app-folder-categories "['Utilities', 'Games', 'Sundry', 'Office', 'Network', 'Internet', 'Graphics', 'Multimedia', 'System', 'Development', 'Accessories', 'System Settings', 'Other']"

Jinak si ten seznam můžete zkopírovat do nastavení i přes dconf-editor do klíče:

org > gnome > shell > app-folder-categories

Ve výchozím nastavení jsou v seznamu jen katerorie "Sundry" a "Utilities". Aplikace kategorií, které ze seznamu vyhodíte, se budou zobrazovat v první úrovni nabídky, tedy mimo složky. Bohužel se nedá zařídit, aby se aplikace řadily za složky, míchá se to podle abecedy.

Mimochodem GS 3.8 umí konečně i klávesovou zkratku Super+A pro přímý přístup k nabídce aplikací, jejíž absenci jsem od začátku považoval za špatný vtip. Ještě pár let a z GS bude použitelný desktop ;)




A nezapoměňte - jedná se o GS 3.8, který do Ubuntu 13.04 (kde je verze 3.6) dostanete přes příslušné ppa a na vlastní nebezpečí, protože úplně bezproblémové soužití GNOME 3.8 s Unity 7 není. Pokud chcete používat obě prostředí, bude nejspíš nutné Nautilovi zakázat zobrazovat desktop, jinak to bude v Unity totálně na hovno. Mně to zlobí na AMD i Intel grafice. Každopádně popis instalace je třeba zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.