pátek 19. července 2013

GNOME Shell - Správce profilů nastavení monitorů - rozšíření do panelu

Správce profilů nastavení monitorů je něco, co se jako základní součást linuxových desktopových prostředí moc nevidí. Spíš vůbec nevidí a docela mě to udivuje, protože například s notebookem je potřeba přenastavovat konfiguraci monitorů poměrně častá. Snad se něco již několik měsíců rýsuje pro KDE, ale o něčem podobném pro další rozšířené desktopy jsem zatím nic nečetl. O to víc potěší snaha uživatele GNOME Shell, který věnoval energii tvorbě rozšíření určenému právě pro jednoduché přepínání mezi konfiguracemi monitorů. A navíc na to nešel úplně hloupě. ...

Rozšíření Display Profile Manager pro GNOME Shell umožňuje z panelu jednak přístup k systémovému nastavení konfigurace monitorů a druhák to důležité - uložení daného nastavení do předvolby, kterou budete moci kdykoliv později aktivovat. To, co jsem si doteď psal do vlastního skriptu, umí toto rozšíření zpřístupnit každému přes ikonu v panelu. Nastavíte si v nastavení monitorů konfiguraci, kliknete na ikonu v panelu a vyberete položku Display Profile Manager Settings, spustí se aplikace nastavení rozšíření a dále vyberete Create a profile with a current screen configuration. Pak už si jen zadáte jméno dané konfigurace, kterou pak budete moci díky rozšíření vybírat přímo z nabídky v panelu. Po každé změně se rozšíření ptá, zda je konfigurace v pořádku, což může  obtěžovat. Pak nezbývá, než napsat si skript pro přepínání monitorů vlastní, což je v podstatě trivialita pár příkazů pro xrandr. Pokud ale takovýmto činnostem nehovíte, jistě vám přijde jeden klik myši navíc zanedbatelným.

Přepínání hotových profilů v panelu

Nastavení rozšíření v nastavení rozšíření GS

Jinak momentálně testuju Fedoru 19 kvůli aktuálnímu GNOME Shellu a i když je to o poznání lepší implementace GNOME 3.8, než v testovacím repozitáři GNOME 3 pro Ubuntu, stejně některé záležitosti nefungují jak mají (a to testuju na čisto na reálném C2D s běžnou Intel grafikou). Až přijdu na to proč a jak, napíšu podrobnější recenzi GS 3.8, jisté kouzlo to prostředí má, trávím v něm momentálně většinu času (když nejsem zrovna u pracovního počítače).


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.