neděle 5. října 2014

Jak dostat do Firefoxu nejnovější Flash player

Adobe sice před časem přestala na Linux portovat nové verze Flash playeru v jiné formě, než s rozhraním PPAPI, se kterým přišel Google v Chrome a které Firefox zatím odmítá implementovat, ale přeci jen se nám nějaká ta možnost urodila. Pokud tedy nemáte rádi Chrome, ani Chromium a s Firefoxem narážíte na nějaké nefunkčnosti kvůli staré verzi Flash playeru, třeba při paření flashových gamesek, či jiných užitečných aktivitách, můžete zkusit Fresh Player Plugin, který se snaží ten Chromý PPAPI Flash překládat do NPAPI.




Fresh Player Plugin

Wrapper, který Pepper Flash z Chrome zpřístupní přes NPAPI Firefoxu. Zdrojáky můžete nalézt na GitHubu:

https://github.com/i-rinat/freshplayerplugin

Plugin je stále ve stádiu "většinou funguje", takže musíte počítat s tím, že na nějaké problémy narazit můžete. Každopádně se nedá doporučit jako trvalá náhrada stávajícího shockwave pluginu, který je stabilnější, rychlejší, bezpečnější. Ale zkusit ho můžete, zatím mi nic nepadlo.

Instalace Fresh Playeru

První z možností jak plugin vyzkoušet, je samozřejmě kompilace zdroje, na GitHubu postup autor popisuje. Druhou možností je využít práce Anrewa z WebUpd8.org, který nejen že Fresh Player zkompiloval, ale přidal ho i do svého repozitáře a věnuje se aktualizacím, takže poslední verze v repozitáři je opravdu aktuální.

Instalace z PPA:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install freshplayerplugin

V repozitáři toho má Andrew již docela dost, je docela možné, že ho již máte přidaný díky jiné aplikaci, kterou ubalil.

Pokud se vám nechce přidávat repozitář, ve kterém je kde co a ani netušíte, jakou aplikaci vám může v systému upgradovat, není nic jednoduššího, než si vyzobnout pouze instalační balík, který vás zajímá. Aktualizace si pak ale budete muset hlídat sami. Instalační balíky fresh player pluginu jsou na následujícím odkazu a nezapomeňte vybrat deb pro vámi používanou verzi systému, i architekturu:

http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu/pool/main/f/freshplayerplugin/


Instalace Pepper Flashe

Fresh Player Plugin je ale jen wrapper, takže potřebuje Pepper Flash z Chrome, aby měl co wrappovat. Pokud máte nainstalovánu stabilní verzi Chrome, je to vše, co je třeba. Pokud Chrome nemáte a ani ho v systému nechcete, můžete použít stejný postup, který vznikl pro potřeby Chromia (je potřeba mít povoleny repozitáře Multiverse, což je výchozí stav):

sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree

Instalovaný skript jen stáhne aktuální Chrome stable, vyjme z něj plugin s Flashem, uloží ho do adresáře /usr/lib/pepperflashplugin-nonfree/ a zbytek zahodí.

Fresh Player Plugin hledá pepperflashplugin.so jak v sdresáři, kam ho instaluje Chrome (/opt/google/chrome/PepperFlash/), tak v /usr/lib/pepperflashplugin-nonfree/libpepflashplayer.so, takže již není potřeba nic dalšího nastavovat. Jiná cesta se dá případně nastavit přes vytvoření konfiguračního souboru, kde je možné ovlivnit i další parametry pluginu. Jak na to, najdete na výše odkazované stránce projektu.

Otestování funkčnosti

Ve Firefoxu se pak ve správci pluginů objeví další Shockwave Flash, tentokrát ve verzi Pepper Flashe, který jste dostali z Chrome. Oba Shockwave pluginy jsou na sobě závislé, jak vypnete jeden, vypne se i druhý, takže se ten původní nesnažte zakázat. Je trochu škoda, že se nedá mezi pluginama takto přepínat, ale to se dá případně vyřešit vlastním skriptem.



Otestovat funkčnost a ověřit verzi můžete třeba na této adrese:
https://helpx.adobe.com/flash-player.html

Zkoušel jsem najít i nějakou ukázku hry, kde nativní 11.2 nefunguje a 15.0 přes wrapper ano a měl jsem štěstí hned na první pokus, je to třeba tato: http://www.flashgames247.com/play/16733.html.

Zatím jsem nenarazil na problémy, také nic brutálně flashového nepoužívám a i trubky honím přes HTML5, jen náročnost na CPU je podle očekávání vyšší, než se stejným pluginem v Chrome.

Odinstalace

V případě, že nebudete spokojeni a budete se chtít vrátit ke staré verzi, stačí odinstalovat balík freshplayerplugin, případně i pepperflashplugin-nonfree, pokud ho nepotřebujete třeba pro Chromium.

Zdroj

 



3 komentáře:

  1. Děkuji mockrát, šlape jako hodinky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem se unáhlil, hry fungují dobře, ale například Stream a podobné služby nefungují. Takže jsem se vrátil zpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za info. To jednoduché přepínání, nejlépe za běhu, by se hodilo, což? Já myslím, že to není úplně nereálné ...

      Vymazat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.