čtvrtek 27. srpna 2015

GNOME Tweak Tool - oprava nefunkčního přidávání aplikací spouštěných po startu

Gnome Tweak Tool (v čské lokalizaci Vylaďovací nástroj) v GNOME 3.12 obsahuje drobnou chybku, která způsobuje nefunkčnost nástroje pro přidání aplikací spouštěných po startu. Ne že by to byla taková tragédie, stejně umožňuje přidat pouze aplikace, jež mají v systému desktopový spouštěč, tudíž vlastní skript tudy neprotlačíte, spouštěč si musíte vyrobit jinak a to už si rovnou dáte do ~/.config/autostart sami.

Nicméně nechat něco rozbitého, když je oprava tak jednoduchá, jako v tomto případě... Celý problém je o tom, že pythoní skript, který to má na svědomí, se snaží získat jméno uživatele (který skript spustil) cestou, která zrovna nefunguje. Nefunguje to na Ubuntu, stejně jako na Archu. Náprava tedy spočívá v tom, že se do kódu přidá jeden import a pro získání jména uživatele se použije jiný modul, jenž výsledek dá. ...



Zdroj opravy je zde. Pokud popisovaný problém a obsah souboru /usr/lib/python2.7/dist-packages/gtweak/tweaks/tweak_group_startup.py odpovídá i vašemu případu, můžete místo ruční opravy použít následující příkaz, který kód opraví bez zbytečného psaní navíc:

sudo sed -i 's/import os.path/import os.path\nimport getpass/; s/os.getlogin()/getpass.getuser()/' /usr/lib/python2.7/dist-packages/gtweak/tweaks/tweak_group_startup.py

Jo a jen tak pro úplnost, formát pro vlastní spouštěč do ~/.config/autostart:
Jméno souboru: jméno.desktop
Obsah:
[Desktop Entry]
Name=Jméno_spouštěče
Exec=/cesta/k/vašemu/spustitelnému/souboru (případně bez cesty, pokud je k nalezení přes $PATH)
Type=Application
X-GNOME-Autostart-enabled=true



Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkuste prosím při komentováni používat místo volby Anonymní volbu Název/adresa URL, kde vyplníte nějakou přezdívku, adresu zadávat nemusíte. Vědět, které příspěvky jsou od jednoho člověka, je fajn. Díky.

Pokud by se vám náhodou odeslaný komentář na stránce nezobrazil, vytáhnu ho z koše hned jak si toho všimnu. I Google spam filter se občas sekne.